SeneCura SeniorCentrum Plzeň

Křeslo pro hosta: S panem ředitelem po Vietnamu

Když se nám před nedávnem náš pan ředitel Ing. Tomáš Černický svěřil se svými plány na cestu po Vietnamu, kterou tou dobou plánoval a na kterou se těšil, dostala naše kolegyně Slávka skvělý nápad. „Nechtěl byste, až se vrátíte zpět, přijít do Křesla pro hosta popovídat našim klientům o svých zážitcích z cest?“ A bylo jasno! V dubnu zavítáme do Vietnamu!

Každý měsíc se u nás v Plzni v rámci programu Cestománie věnujeme určité zemi, a to i s jejími gastronomickými zvyklostmi. Nejinak tomu bylo i u Vietnamu. Celý duben jsme si pro klienty připravovali zajímavá videa a přednášky o této bývalé francouzské kolonii, která je nám Čechům blízká už proto, že u nás žije početná vietnamská komunita.

A protože víme, jak chutná vietnamská kuchyně, nemohli jsme o ni naše klienty ochudit. Po zhlédnutí pořadu „S kuchařem kolem světa – Vietnam“, jsme si z klientů dělali legraci, že si v rámci Kulinářského klubu připravíme grilovaného netopýra, pečeného hada či smaženého psa, ale pak jsme pro ně, když jsme viděli jejich zděšení v očích, připravili jiné chutné dobroty.

Vlastnoručně si klienti mohli do rýžového papíru zamotat svěží zeleninovou směs s mletým masem a hurá, smažené jarní závitky byly na světě. Jako další pak nemohla chybět vietnamská gastronomická stálice, polévka PHO GA. Jde o kuřecí polévku s čerstvými bylinkami, nakládaným česnekem, chilli papričkou a rýžovými nudlemi.  Mňam, to byla ale dobrota!

Naše putování po Vietnamu jsme pak společně zakončili s naším panem ředitelem. Ten si pro nás připravil spoustu fotek ze svých cest za vietnamskou gastronomií a nejen za ní. Vše okořenil vtipnými historkami z této báječné dovolené. Díky panu Černickému jsme se tak na vlastní oči mohli podívat, jak vypadá jihovietnamské město Saigon, kde trávil první polovinu své dovolené. Poté jsme se prstem po mapě přesunuli severovýchodněji k moři, do města Nha Trang, kde strávil zbytek své dovolené. Z fotek odtud na nás dýchla ta pravá vietnamská atmosféra. Viděli jsme mimo jiné překrásné vietnamské zálivy, budhistické chrámy, pokoutnou plážovou prodavačku humrů a krevet a jiné zajímavosti.

Děkujeme panu Ing. Tomáši Černickému za to, že si na nás udělal čas a přišel nám o všech těchto krásách povyprávět a u dalšího zajímavého cestovatelského vyprávění se těšíme na viděnou.

 Další článek