SeneCura SeniorCentrum Plzeň

Soutěž ve dlabání halloweenských dýní

Halloween se kvapem blíží, a tak ani v SeniorCentru Plzeň neponechali nic náhodě a 24. října se s klienty pustili do dlabání mexických dýní. Ale nebyl by to aktivizační tým z Plzně, kdyby nevymysleli „něco navíc“. Takže se zdejší senioři rozdělili do družstev a v dlabání dýní si udělali soutěž. Motivace byla lákavá – na vítěze čekala výborná čokoládová bábovka s ořechy. „Samozřejmě jsme si již předem s klienty o tomto původně keltském svátku popovídali, aby věděli, do čeho jdou,“ říká aktivizační Kuba Helma.

„Mimo jiné jsme si řekli, že tento anglosaský lidový svátek je rozšířený především v Kanadě, USA, Velké Británii a Austrálii, což nám krásně zapadlo do našeho Amerického měsíce, který v říjnu v našem SeniorCentru probíhá,“ dodává Kuba. A tak už nezbývalo nic jiného, než koupit dýně. Jeden by si řekl, že sehnat dýni týden před svátkem Halloween nebude zase tak složité, viďte? „Chyba lávky. Stálo nás to velké úsilí a najetí několika hodně kilometrů po celé Plzni. A tak téměř každá dýně pochází z jiného obchodu,“ popisuje (dnes už s úsměvem) Kuba.

Klienti se losem ze sombrera rozřadili do šesti týmů a každý z týmů si ještě vylosoval dýni, kterou pak dlabal (aby vše bylo spravedlivé). „Většina klientů se nám přiznala, že dýně ještě nikdy nedlabali, takže ze začátku měli docela obavy, jak se s tím vypořádají,“ vzpomíná Kubova kolegyně Káťa Milá. Nakonec vše dopadlo skvěle, jak můžete vidět na fotkách.

Rivalita mezi jednotlivými týmy byla cítit snad na každém kroku. Klientka Marie Francánová chodíc mezi stoly sem tam utrousila: „Jsme napřed před všemi. Ostatní mají zatím jenom oči a my už máme i obočí!“ Nebo špitla spiklenecky Kubovi do ucha. „Kubo, vypadá to, že máme nejsložitější motiv.“ Na pomoc nám v průběhu soutěže přišli i zdejší žáci, a tak každý tým měl svého pomocníka.

O vítězi rozhodla porota ve složení: ředitel Tomáš Černický (předseda), sociální pracovnice Kateřina Šabacká, Monika Holická, Hana Rozsypalová a asistentka ředitele Kamila Brožová. „Nebylo to jednoduché rozhodování, ale vítěz mohl být jen jeden. Tím se stal tým číslo tři, který tvořily tři Marie a Jarmila – Marie Hovorová, Marie Píhrtová, Marie Francánová a Jarmila Truhlářová,“ vypočítává předseda poroty Tomáš Černický.

Tým 3 Marie + Jarmila je na fotce s vítěznou dýní a bábovkou, na které si společně pochutnaly. Bylo to velmi pohodové dopoledne, provoněné čajem, sušenkami a skvělou atmosférou.

 

 

 Další článek