SeneCura SeniorCentrum Plzeň

Vernisáž paní Marie Lacigové

Paní Marie Lacigová (narozena 7. 3. 1928) je grafička, zabývající se krajinářskou a figurální malbou. Narodila se v Pardubicích, studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1951). Jako malířka, kreslířka, ilustrátorka a grafička doplnila řadu knih svými ilustracemi, například pohádky K. J. Erbena, B. Němcové nebo J. Š. Baara. Ilustrovala také Chodské a plzeňské pověsti, mnohokrát vystavovala zejména v Plzni. Je to členka UVU plzeňské oblasti a držitelka Historické pečeti města Plzně. Zajímají ji plzeňské motivy od architektury a historie až po folklór.

Samotný den, kdy se vernisáž konala, jsme rozdělili na dvě části. V dopoledních hodinách jsme oslavili narozeniny paní Lacigové za účasti našich klientů a jejích nejbližších spolupracovníků. Doktorka Jana Potužáková si pro nás připravila poutavé povídání o autorce, o jejím osobním i profesním životě. Všichni jsme si pak připili na zdraví paní Lacigové a popřáli jí vše nejlepší.

Odpoledne pak bylo věnováno přátelům a známým paní Lacigové, kteří jí přišli v hojném počtu popřát. O příjemnou atmosféru se postarali houslisté z plzeňské konzervatoře – pan Martin Kos a slečna Kristýna Prančlová, kteří hudebním doprovodem doplňovali jednotlivé gratulace. Po úvodním proslovu pana ředitele Černického se slova postupně ujímali i další gratulanti. Byli jimi například: senátor a starosta UMO 2 Lumír Aschenbrenner, náměstek primátora města Plzně Petr Náhlík, vedoucí odboru kultury magistrátu města Plzně Květuše Sokolová, předsedkyně unie VU Marie Kasalická, paní Marie Jílková, za nakladatelství NAVA Ota Rubner nebo ředitel ZUŠ Jagellonská Karel Syka. Gratulantů bylo opravdu velmi mnoho a ze všech přání měla paní Marie Lacigová neskrývanou radost.

O překvapení v ten den nebyla nouze, a tak paní Lacigová nebyla jen obdarována, ale také sama darovala. V tento slavný den věnovala Národopisnému muzeu v Plzni originály svých kreseb lidových krojů, které převzal Michal Chmelenský.

Byl to příjemný den, a jak jsme již zvyklí, pohoštění pro hosty připravily samy naše klientky. V kulinářském klubu pro tuto příležitost napekly profiterolky plněné žloutkovým krémem, andělský perník nebo slané tyčinky. Nesměla chybět osvědčená domácí malinová limonáda a víno v tento slavnostní den teklo proudem.

Z obrazů paní Lacigové se budeme moci u nás v SeniorCentru těšit do konce května, kdy se výstava přesune do prostor ÚMO Plzeň 4.

 Další článek