SeneCura SeniorCentrum Plzeň

Folklorní vystoupení v SeniorCentru Plzeň

Dne 09. 06. k nám do SeniorCentra Plzeň přijela španělská skupina Tuna de Derecho de Valencia, která zahrála typické písně španělské školy. Ve svém repertoáru zpracovává také širokou paletu jihoamerických písní (bolera, flamenga, rumba atd.). Zpěv je vždy doprovázen hrou na kytary. Největším zážitkem je chorálový zpěv všech zpěváků a muzikantů. Celkově tvoří skupinu až dvacet hudebníků.

V roce 1212 založil král Alfonso VIII ve městě Palencia první „Studium Generale“, první ze španělských univerzit. Kastilské silnice byly brzy svědky tisíců mladých mužů na jejich cestě z domova na tuto první univerzitu, kde chtěli získat vzdělání. Nejchudší z nich a ti, kteří příliš brzy promrhali svoje prostředky v hospodách, využívali zastávky u hostinců, aby zde zahráli své písničky s kytarou a nalezli přístřeší. Získali jméno „sopistas“, protože své hudební umění předvádějí za jedinou odměnu – misku polévky a/nebo nepříliš pohodlné, ale teplé místo na spaní. Písně těchto “sopistas” a jejich celkový obraz v historii a vývoji španělských měst a nové městské společenské třídy daly vzniknout velké hudební i společenské tradici, z které čerpá právě folklorní soubor Tuna de Derecho z Valencie.

Vystoupení klienty roztančilo a za velkého potlesku všech přítomných byl skupinou přidán i přídavek. Nikomu z nás se ze sálu nechtělo a už teď se těšíme na příští rok.

 Další článek